Izjemna generacija do novega uspeha

Nogometaši selekcije U-15 so odlično predstavili nogometno šolo Brinja Grosuplje. Tokrat so svoje znanje in odlične igre od 19. do 22. aprila demonstrirali v italijanskem Pordenoneju na turnirju GALLINI WORLD CUP, kjer so v konkurenci 32-ih ekip dosegli odlično drugo mesto, potem ko so po streljanju kazenskih strelov morali priznati premoč angleškemu AFC Wimbledon.

Gre za enega največjih turnirjev za to starostno kategorijo. Na turnirju je sodelovalo 32 ekip iz Evrope, Afrike, Južne Amerike in Severne Amerike, ki so bile razdeljene v 8 skupin.

Finale na stadionu Bottecchia Pordenone Ponedeljek 22.04.19 ob 15:30

AFC Wibledon : NK Brinje Grosuplje 3 : 0 (0:0, 0:0)

Finalna tekma se je igrala na glavnem mestnem stadionu v Pordenoneju. Objekt, ki sprejme nekaj čez 3000 gledalcev je bil zelo dobro popolnjen z navijači in gledalci.

Mladi grosupeljčani, ki do sedaj niso imeli izkušenj z igranjem na tako velikem objektu in pred takšnšnim številom gledalcev se tekme niso ustrašili. Nasproti so jim stali vrtstniki londonske mladinske šole AFC Wimbledon. Nogometaši Brinja so od samega začetka diktirali ritem igri in bili vseskozi dominantno moštvo na igrišču. Nekaj nevarnih poizkusov in v deveti minuti se je tresel okvir londonskih vrat, žoga pa se je odbila v polje. Pritisk Brinja se je nadaljeval toda prvi polčas se je končal z 0:0. Uvodne minute drugega polčasa so pripadle Wimbledonu, ki so nekajkrat nevarno zapretili, toda po petih minutah igre so Grosupeljčani zopet prevzeli vse niti igre v svoje noge. Toda kljub prevladi, z organizirano igro, kjer so prevladovali vse do konca rednega dela srečanja, zadetka niso uspeli doseči. Sledila sta dva podaljška po deset minut igre, v katerih Wimbledon sploh ni uspel ogroziti wrat Brinja. So pa Grosupeljčani ob nekaj nevarnih zaključkih še enkrat stresli okvir vrat, izid pa je ostal 0:0.Sledili so kazenski streli, ki pa v tretje niso šli po željah Grosupeljčanov. Utrujenost je očitno naredila svoje in je učinkovala tudi na koncentracijo. Trije slabše izvedeni streli in tekma ki bi pravzaprav morala bit odločena v korist Brinja v igralnem času je bila izgubljena.

Kot pravi športniki, so bili igralci po porazu vidno razočarani in res je da bo za zgodovino ostal le rezultat. Toda ko na celoten turnir pogledamo širše ugotovimo, da so nogometaši Brinja premagovali udeležence iz držav svetovnih prvakov in klube, ki imajo več kot 100 letno tradicijo delovanja, njihove članske ekipe pa igrajo na najvišjem možnem tekmovelanem nivoju. Vsekakor izredno priznanje nogometni šoli, ki obstaja in deluje 16. let.

Trener Goran Marković je s svojo trenersko ekipo odločno pripravil ekipo, ki je na turnirju dosegla devet zadetkov iz igre, prejela pa niti enega. Vedno izpostavljamo napadalce, toda Brinje ima odlično obrambno linijo, ki zna dosegati tudi zadetke.

Povrhu pa je bil za najboljšega igralca turnirja s strani organizatorjev izbran Nik Zrnec.

Potek turnirja:

Skupina "B", v kateri so igrali naši nogometaši, je igrala v kraju Fiume Veneto, ki leži jugovzhodno od Pordenoneja.

1.krog> NK Brinje Grosuplje : AFC Wibledon 1 : 0
2.krog> Asd Vittorio Falmec Sm Colle : Nk Brinje Grosuplje 0 : 3
3.krog> Fiume Veneto Bannia : Nk Brinje Grosuplje 0 : 2

Po naporni petkovi vožnji so nogometaši Brinja popoldne odigrali prvo tekmo skupinskega dela tekmovanja. To je bila zelo pomembna tekma, ki jo je z zadetkom odločil Samo Matjaž in je ekipi dala ogromno samozavesti za dve naslednji tekmi sobotnega programa.

V dopodanska tekmi so grosupeljski mladci trikrat zabili gol vrstnikom Vittoria. To je bila veliko zahtevnejša zmaga, kot jo pokaže sam rezultat. Zadela sta Žan Pleško in Samo Matjaž dvakrat. Ob doseženih zadetkih je neprebojna postajala izredno čvrsta in uigrana obrambna linija grosupeljskih nogometašev.

Sledila je še pozno popoldanska tekma proti lokalnem klubu Fiume Bannia. Zmaga 2:0 je pomenila končno 1. mesto v skupini "B". Strelec obeh zadetkov pa Žan Pleško.

Nedelja je bila namenjena tekmam osmine in četrt finala.

NK Brinje Grosuplje : CE Lajeadense 3 : 0

V osmini finala se je Brinje srečalo z moštvom iz države večkratnih svetovnih prvakov. Brazilskim moštvo, ki domuje kakšnih 100 km severozahodno od Porta Alegreja ni bilo kos grosupeljskim mladeničem, ki so tekmo suvereno dobili s 3:0. Strelci Peter Čeferin, Nik Zrnec in Nejc Klašnja.

Bologna FC : NK Brinje Grosuplje 2 : 4 (0:0)

Sledila je večerna tekma četrtfinala, nasprotnik italijanska Bologna, pričetek tekme ob 20:30. Tekmeci so postajali vse kvalitetnejši, o napredovanju so odločale majhne podrobnosti. Tekma se je v rednem delu končala z 0:0 in sledilo je streljanje kazenskih strelov. Na vsaki strani 5 strelcev. V napetem pričakovanju so bili vsi strelci Brinja suvereni, pofinale pa je soigralcem prinesel izjemni vratar Luka Kolar, ki je nasprotnikom ubranil dva strela. Bologna je padla, zmaga s 4:2 pa prinesla polfinalno srečanje.

Ponedeljek je bil namenjen tekmam za končno razvrstitev.

NK Brinje Grosuplje : Udinese 5 : 3 (0:0)

Po petih zmagah v Fiume Venetu so morali grosupeljski nogometaši za tekmo, ki je prinašala vstop v finale, prvič zamenjati prizorišče. Sledila je selitev v Brugnero, kraj oddaljen nekaj kilometrov jugozahodno od Pordenoneja. Nasprotnik v polfinalu je bil še en podmladek tradicionalnega kluba italijanske Serie A. Kljub nekaj nevarnim poizkusom je tudi tokrat italijanska mreža obmirovala. Še enkrat se je tekma po 50-ih minutah igre končala brez zadetkov. Za vstop v finale so odločali kazenski streli. Navijaška kolonija Brinja, ki se je v ponedelkovem jutru dodobra okrepila in postajala vse glasnejša je bila v velikem pričakovanju. Vseh pet grosupeljskih strelcev je bilo uspešnih, vratar Brinja Luka Kolar pa je enega od nasprotnikov prisilil, da je zgrešil vrata. To je povzročilo veliko navdušenje v ekipi in med navijači na tribuni.

Sledila je pot na finale na mestni stadion v Pordenone.